Sådan ser du forskel på bier og hvepse

Den 20. Maj er international bi-dag. Læs med her og lær hvordan du ser forskel på bier og hvepse.
Bi der samler pollen

Alle kalenderdage er efterhånden dedikeret til et bestemt emne af betydning. Vi vil dog vove at påstå, at dagen i dag er særlig vigtig. Den 20. Maj er udråbt som biernes kampdag, for at skabe opmærksomhed og formidle viden om bierne, som er har en enorm betydning for vores miljø og biodiversitet.

Bierne, både humlebier, honningbier og enlige bier, fik deres egen dag tilbage i 2018, og årsagen til dette er desværre at tilbagegang i antallet. Deres levevilkårene er blevet forringet gennem flere år, og har været medvirkende til at flere arter er udryddet og endnu flere udrydningstruet.

Biodiversiteten er dybt afhængig af at vi har bier. Der findes et stort antal planter som ikke sætter frø hvis ikke de blive bestøvet af bier, og mange andre insekter er afhængige af disse. Foruden at bidrage til biodiversiteten så vurderer EU-kommissionen, at værdien af biernes bestøvning står til mellem 1,8-3 milliarder danske kroner, årligt. Særligt landbruget har stor udbytte af bierne.

Tryk her for a dele

Er bier farlige?

Du kan roligt holde igen med fluesmækkeren, hvis du har fået uventet besøg af en bi. Bier er hverken aggressive eller farlige. Hunbien kan til nøds stikke, hvis hun blive trådt på eller klemt. Det er derimod hvepse, der står for størstedelen af de ubehagelige stik, mange danskere får hvert år. Det kan derfor være en god ide, at kunne kende forskel på hvepse og bier, så man ikke igangsætter bekæmpelse, uden grund. 

Hvepse

Hvepse er for de fleste mennesker ufarlige, men truslen om at blive stukket, får de fleste til at holde respektfuld afstand. Hvepse er også nyttedyr, men de er mere aggressive end bier. Du kan genkende en hveps på dens slanke kropsform, der er lang og glat. Striberne er desuden mere fremtrædende end hos bier. En ubehagelig detalje er, at hvepsene ikke mister deres brod når de stikker, og derfor kan stikke igen og igen.

Bier

Bier har et mere venligt udseende end hvepse. Frem for skarpe optrukne striber og en aggressiv kropsform, så er bierne generelt mere runde, eller buttede i det, og farvene har en mere glidende overgang. De er desuden behårede, og har en knap så anmassende tilstedeværelse, som hvepsene.

Gør en forskel

Tilbagegangen af vilde bier er en kombination af mange faktorer. Tabet af levesteder og mangel på plads er, i følge miljøstyrelsen, den største årsag. Ikke desto mindre er det også muligt som almindelig husejer, at gøre en forskel. Hvis du har fået besøg af hvepselignende skabninger, så forsøg at identificer dem, så du ikke får bekæmpet et problem, der slet ikke eksistere. Vi anbefaler altid at du overvejer en ekstra gang, om det er nødvendigt at få iværksat bekæmpelse, selvom du har hvepse.

Hvis du har interesse i at vide mere, om hvad du kan gøre for bierne, så har Århus universitet udgivet en rapport om bestøvende insekter, som du kan læse HER

Hvis du har gode erfaringer, eller ideer til hvad man kan gøre, for at bevare bierne, så del dem endelig herunder.

Scroll to Top

ANMODNING PÅ TILBUD

Få et uforpligtende tilbud, udfuld formularen herunde

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.